torsdag 7. oktober 2010

ARTIKKEL OM WILLIAM SHAKESPEARE

William Shakespeare er i dag kjent som en av verdens største poeter og skuespillforfattere. Han betraktes som den største engelskspråklige forfatter og verdens mest fremragende dramatiker. To be or not to be, er et av de mest kjente sitatene i verdenslitteraturen, og kommer fra William Shakespeares Hamlet. William Shakespeare blir omtalt som ”skalden fra Avon”

William Shakespeare ble født i 1564 i Stratford-upon-Avon i England, og døde i 1616. Gjennom sitt liv har han skrevet 38 skuespill, 154 sonetter, to lange fortellende dikt, og i tillegg mange mindre dikt. I sin samtid var han mest kjent for sine sonetter, men i dag er det skuespillene hans som gjør han verdensberømt.
Hans verker, spesielt skuespillene, er oversatt til alle store språk og framføres svært ofte. Blant hans verker, kjenner vi spesielt godt historien om Romeo og Julie som er forelsket i hverandre, men som må skjule sin kjærlighet fordi familiene deres, Montague og Capulet er fiender. Historien om den danske prinsen Hamlet er også et av hans mest kjente skuespill.

Da William Shakespeare var 18 år, giftet han seg med Anne Hathaway, og sammen fikk de tvillingene Hamnet og Judith. Hamnet døde allerede da han vare 11 år gammel.
William Shakespeares verker ser ikke ut til å bli uaktuelle noen gang. I den senere tiden har vi blant annet sett både filmatisering og flere sceneversjoner av Romeo og Julie, og hans skuespill er pensum for skoleelever over hele verden.

2 kommentarer:

  1. Veldig fin og oversiktlig artikkel Karoline!
    Du har valgt interessante og relevante fakta. Godt jobba!

    SvarSlett
  2. Kjempegod artikkel om William Shakespeare, Karoline! Synes du skriver bra og får med det viktigste, uten å gjøre det kjedelig! :)

    SvarSlett